Szerintem banán

Az oktatásról - szerintem

2018. szeptember 01. 01:56 - kmate1357

Eredetileg egy hozzászólásként indult, de gondoltam megér egy önálló blogposztot, már csak a terjedelme miatt is.

Történelem

Jelenleg a régmúlt történelme túl részletes, a közelmúlté viszont nem eléggé. Az ideális eset szerintem az lenne ha a jelen felé haladva folyamatosan egyre részletesebb lenne az anyag, és legfőképp az ok-okozati összefüggésekre, és az egyes események körülményeire koncentrálna. Ez szerintem elengedhetetlen ahhoz hogy az emberek megértsék a jelenlegi folyamatokat a világban. A többszáz évszám bemagoltatása pedig teljesen fölösleges. Csak azokat kéne megtanultatni amelyek hozzájárulnak az általános műveltséghez.

Irodalom, rajz, festészet, szobrászat, ének, zene, média

Ezeket a tárgyakat úgy ahogy van összevonnám szimplán a művészettörténelem alatt. Lehet hogy a műveltséghez nagyban hozzájárulnak, de a gyakorlati hasznuk egyenlő a nullával. Az irodalom tananyagát eléggé meg kéne vágni, és vele együtt a kötelező olvasmányok számát is. Aki viszont mélyebben foglalkozna a fentiek bármelyikével, annak fakultatív órák keretében elérhető lenne a részletesebb anyag. Ugyanígy szigorúan választhatóvá tenném a gyakorlati részét, a rajzolást, a festést, az éneket, néptáncot, és az egyéb nyilvános megszégyenítéseket.

Magyar nyelv

Jelenleg a nyelvtan oktatás a "Magyar nyelv és irodalom" tantárgy keretében fut, ami gyakorlatban azt jelenti hogy leadjuk a teljes irodalmi anyagot, a maradék időben pedig nyelvtanozunk kicsit. Rengeteg ember rendelkezik borzalmas helyesírással, így a két tárgyat mindenképp szétválasztanám. Az jelenlegi elvi óraszám (a Magyar nyelv és irodalom órák fele) elvileg elég is lenne erre.

Matek, kémia, fizika, biológia

Az óraszámot mindegyikből meghagynám, és nem vonnám őket össze mint ahogy most épp a Fidesz tervezi. A természettudományok ugyanúgy az általános műveltség részei, mint a fentebb említett művészeti vagy a történelmi ismeretek. Megfelelő természettudományos oktatással sokkal kevesebben hinnének a homeopátiában, vagy abba hogy a föld lapos. Ugyanakkor a tananyagot mindegyik esetében átgondolnám, szem előtt tartva a gyakorlati hasznot, valamint a matek és talán a fizika-kémia esetében a tanítás módját is átgondolnám, ugyanis ezek elég sok gyereknek nehezen mennek.

Közgazdaságtan

Jelenleg csak az erre specializálódott középiskolákban tanítják, én viszont mindenhol kötelezővé tenném. Szerintem hozzátartozik az alapműveltséghez hogy az ember tisztában legyen az alapvető piaci folyamatokkal vagy az állam működésével. Sokkal jobban boldogulnának az emberek az életben, és nem utolsó sorban sokkal kevésbé tudnák a politikusok megvezetni őket.

Idegen nyelv

A saját tapasztalatom az hogy a középiskolában nagyon is jól meg lehet tanulni egy idegen nyelvet, de valószínűleg csak szerencsém volt, és amúgy ez nagyban függ a tanártól. Az óraszámot nem növelném, viszont a módszertant központosítanám.

Informatika

Modernizálás, naprakészség. Rettentő fontos lenne az internet megfelelő használatát és a veszélyeit oktatni. Na meg persze alapszintű programozás.

Testnevelés

Heti kettő közepesen intenzív testnevelés bőven elég. És szigorúan az utolsó órában, és nem reggel vagy napközben. A legtöbb iskolában nincs zuhanyzási lehetőség, ahol van, ott is kevés a zuhanyzó. De egy 10 perces szünetben amúgyis lehetetlen egy zuhanyzást és átöltözést kivitelezni. Serdülő gyerekeknek a reggeli vagy napközbeni testnevelés így felér egy nyilvános megszégyenítéssel. Aki rendszeresen sportol iskolán kívül, és nem is feltétlen versenyszerűen, annak lehetőséget kell adni a testnevelés alóli felmentésre. Rettentő fontos hogy a mozgást a gyerekek ne egy kényszerű dolognak éljék meg, hanem szeressék csinálni.

Erkölcstan, hittan

Iskolában ennek nincsen helye. A vallás eleve magánügy, az nevelés pedig a szülők dolga. És a hittannal bizonyos vallások még pozitív diszkriminációhoz is jutnak.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintembanan.blog.hu/api/trackback/id/tr314214885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása