Szerintem banán

Akkor most mire is szavazunk?

2016. szeptember 30. 00:12 - kmate1357

letoltes.png

Mérhetetlen hülyeségek terjengenek erről a témáról...

Na akkor tisztázzuk a kérdéseket az egész bevándorló tornádóról. Akit csak a népszavazás érdekel az görgessen le.

Miért jönnek el Szíriából?

Mert ott háború van. Hogy miért nem maradnak ott harcolni?

  • Mondjuk megnézném hogy ha Magyarországon háború lenne hányan fognának fegyvert
  • Családos ember egyértelműen inkább a családját menti
  • Ha valaki harcolni is akar akkor az nem csak annyiból áll hogy akkor elindul az ISIS ellen. El kell dönteni azt is hogy kik mellé áll be? Aszad vagy a lázadók mellé, akik amúgy szintén háborúznak egymással? Egyiket Oroszország támogatja, a másikat USA. Vagy a kurdok mellé akiket amúgy meg a törökök lőnek a másik irányból? A Hezbollah mellé ami szintén egy terrorszervezet? Senki se tudja hova érdemes állni.

Miért Törökország felé jönnek?

  • Libanon konkrétan megtelt. A lakosság (asszem) harmada már menekült.
  • Irakban ugyanúgy ott van az ISIS, sőt konkrétan elállja az utat.
  • Izraelbe... oda az arabok nem szívesen mennek. És vaszleg nem is szívesen látják őket.
  • Szaúd-Arábia a nyugati országokkal ellentétben nem ratifikált olyan nemzetközi egyezményeket amik a menekülteket védenék, és a külföldi munkavállalókat is alig védik a törvények. Ehhez még hozzájön az is hogy a szunniták (Szaúd-Arábiában a többség által gyakorolt irányzat) eléggé utálják a síitákat (Szíriában a többség által gyakorolt irányzat). Na meg ott közel ISIS szintű állapotok uralkodnak. És nem, nincsenek ott semmilyen lég kondicionált sátor táborok a menekülteknek!

Miért jönnek el Törökországból?

Na itt kezdődik az a rész ami sokak agyáig nem jutott el. Az Index egy elég jó cikket összedobott erről:
http://index.hu/kulfold/2015/09/09/ezert_nem_jonnek_europaba_a_szir_menekultek/

Tömören:
A török menekülttáborokba ott vannak évek óta, és kitudja hány évig tart még a szíriai háború. Az ellátás csökken, munkát vállalni nehezen tudnak, ki se nagyon engedik őket. A gyerekek nem kapnak semmilyen oktatást, a jövőjük kilátástalan. Nem véletlen vállalják be gyerekekkel ezt a több ezer kilométeres veszélyes utat a családok.

De miért jönnek el az EU-ig?

Görögország magáról is nehezen tud gondoskodni mostanság, nemhogy még menekültekről is. Aztán ahogy jönnek át Bulgárián, Szerbián, egyre jobban csökken az esélye annak hogy mondjuk szimplán megverik őket. Ezekben az országokban még mindig mostohán bánnak a menekültekkel, és nehezen is tudnak munkát vállalni. Még mindig eléggé fennáll az esélye a hajléktalanná válásnak, ugyanúgy mint Törökországban, vagy Szaúd-Arábiában.

 

 

Meg is érkeztünk, itt vagyunk az EU-ban.

Tegyünk helyre pár fogalmat

(Politikai) Menekült: A valóban a háború/üldözöttség miatt hazáját elhagyó emberek. Van köztük mindenféle, szegény-gazdag, öreg-fiatal, egyedülálló-családos, tanult-tanulatlan, normális-primitív.

Gazdasági bevándorló: Többnyire a Fidesz által létrehozott fogalom, azokra utal akik nem háború elől menekülnek, hanem szimplán a szegénység elől, és egy EU-n kívüli országból. (Az EU-n belül ugyebár szabad munkaerő áramlás van, törvényesen lehet akármerre költözni) Azért lett az új fogalom létrehozva hogy elkülönítsük őket a legális bevándorlóktól. Jellemzően Koszovóból jöttek anno. A probléma velük hogy menekültnek akarják feltüntetni magukat, pedig nem azok.

Migráns: Körülbelül ez alá rakjuk mostanába be az előző kettőt. A gond velük hogy ellenőrizetlenül és jogtalanul vándorolnak országhatárokon keresztül.

Bevándorló: Azok a külföldiek akik Magyarországon tanulnak/dolgoznak és esetleg itt akarnak letelepedni. Tartózkodási engedélyük, esetleg munkavállalási engedélyük van, és ezeket teljesen szabályosan, törvényes keretek között kapták. Egy részük állampolgárságra is pályázik. Társadalmi szakadék nincs, vagy kicsi. Főleg tanult, rendes szakmával rendelkező, felső/közép osztályba tartozó emberekről van szó.

Akiket a kormány beengedne Akiket a kormány visszatartana Akikről az ellenzék el akarja hitetni hogy a kormány ellenük van
Menekült aki a hatósággal együtt működve lefolytatja a menekültügyi eljárást, és valóban jogosult az oltalmazott státuszra X X
Menekült aki nem jogosult az oltalmazott státuszra X X
Gazdasági bevándorló X X
Bevándorló X X

 

A menekültekről úgy általánosságban...

Összetétel:

Mint ahogy előzőleg is írtam van köztük van köztük mindenféle, szegény-gazdag, öreg-fiatal, egyedülálló-családos, tanult-tanulatlan, normális-primitív. Nem szabad 1-1 elszigetelt eset alapján általánosítani! Aki pedig azt mondja hogy 70% életerős fiatal férfi az még sose látott közelről menekültet. Aki látta a Keleti Pályaudvaron azt a szívszorító látványt az tudja hogy bizony kb 60% nő és gyerek!

Most akkor mindegyiknél iPhone van?

Nem, ez egy nagyon erős túlzás (uszító hülyeség). De tény hogy mindegyiknek van okos telefonja, és némelyiknek nem is rossz. Mint írtam van köztük szegény is gazdag is. És ehhez adjuk hozzá azt a tényt hogy a menekült "felszereléséből" a mobiltelefon a legfontosabb. Kapcsolattartás, térkép, GPS, internet, tájékozódás... És ha már elindul ez ember nyilvánvaló hogy egy megbízható készüléket szerez be.

01_john-stanmeyer-940x626.jpg

Terroristák?

Nem, de tény hogy megbújhat pár köztük. 0,0001% (<-hasra vágásra egy alacsony szám)

Miért működnek nehezen együtt?

Képzeljük a helyükbe magunkat. Velük jön akár az egész család, legyen szó akár kisgyerekekről, akiktől bármikor elszakadhatnak. Nem tudják mit hoz a holnap. Több ezer kilométert utaznak többnyire gyalog. Gyakran megesik az éhínség, szomjúság. Valahol meg is verhetik őket, valahol pont a rendőrök verik meg. Mondanom sem kell hogy ez idegileg bármelyik embert kikészíti. Persze hogy nehezebben lehet velük szót érteni, nem bíznak a rendőrökben, és egyáltalán nem akarnak visszafordulni ha már ekkora utat megtettek.

Miért molesztálnak vagy esetleg erőszakolnak meg nőket?

Na ez az amire a többség kapásból rávágja hogy velejéig romlottak. Pedig koránt sem erről van szó hanem a társadalmi szakadékról. Aki gyerekkora óta abba szocializálódik bele hogy a nő egy alsóbb rendű faj attól nehezen tudjuk elvárni hogy itt majd egyenrangú félként kezelje őket. És aki egész életében csak burkában látott nőt, attól nem várhatjuk el hogy ne forrjon a vére ha egy kiöltözött európai nőt lát. És akkor erre jön rá a falka szellem. Mintha beengednénk a kecskét a káposzta raktárba. Nem azt mondom hogy mindezt el kéne nézni nekik, mert nem. Viszont azt se hogy életfogytiglani börtönbüntetésre (vagy mint a szélsőségesek szerint halálra) ítéljünk valakit csak azért mert nem tud egyből alkalmazkodni egy attól teljesen különböző közeghez mint amibe kb 20 évig szocializálódott. Ez a társadalmi szakadék viszont a legfőbb oka amiért nem kellene őket Európába engedni, mert ezzel nem is lehet mit kezdeni.

 UPDATE: Utólag visszaolvasva itt eléggé elfogult voltam, és általánosítottam. Azért erős túlzás hogy mindegyik vadállattá válna itt, főleg az alapján amit előzőleg még leírtam, hogyrészt családos emerekről és gyerekekről van szó. Tény hogy az integráció egy nehéz és rögös út, de mivel lassan globális trendről lesz szó (klímaváltozás okozta menekült hullám pl), így nem megoldás hogy kizárjuk őket.

Miért NE engedjük be a menekülteket?

Társadalmi szakadék: Legfőképp a nőkhöz való viszony, helyi társadalmi normákhoz való viszony, esetleg más vallásúakhoz való viszony, sorolhatnánk még. A legnagyobb probléma hogy ezeket a dolgokat nem lehet rövid idő alatt megváltoztatni.

Második, harmadik, és további generációs muszlimok: Ez az a dolog amit nem tudhatunk előre, a sejtések pedig attól függenek hogy ki mennyire optimista vagy pesszimista. Persze azért van néhány intő jel. Az itt lakó muszlimuk radikalizálódhatnak, és ezt mutatja az is hogy a merényletet elkövető terroristák egy része helyi állampolgár. Megtörtént eset az is hogy a muszlim állampolgár kikéri magának hogy az ő adójából ugyan miért állítanák karácsonyfát a főtéren? És persze a liberális törvénykezés igazat ad neki. Linkelnék még néhány megtörtént esetet amik szintén nem maiak, és nem is egy alfahír vagy hasonló hozta le:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20140905-onjelolt-muszlim-vallasrendoroket-fuleltek-le-nemetorszagban.html

http://index.hu/kulfold/2013/01/20/muszlim_erkolcsvedok_jaroroznek_londonban/

Megbúvó terroristák: Ezt tényleg legutolsó sorban jegyezném meg, ugyanis nem a menekültek útvonala az egyetlen mód hogy szélsőségesek kerülhessenek Európába, és azok között is elég kicsi arányról beszélünk. Továbbá a már itt született lakosok is radikalizálódhatnak.

UPDATE: Itt is eléggé elfogult voltam, és általánosítottam.

Miért engedjük be a menekülteket?

Egy nagy kanál szolidaritás. Aki végigolvasta az eddig leírtakat az mostanra képbe van hogy milyen a menekültek sorsa. Azt is meg tudom érteni aki annak hatására akarja befogadni őket hogy látta anno a Keleti pályaudvaron lévő állapotokat.

 

A menekült krízis megoldásának irányzatai

Az EU-n kívüli megoldás: Magyarország és még néhány másik tagállam szorgalmazza ezt a módot. A cél a menekültek kívül tartása és a válság kiváltó okainak megoldása. Ide tartozik a szíriai konfliktus rendezésében való szerepvállalás, valamit a Szíriával határos és az észak-afrikai országok támogatása.

Az EU-n belüli megoldás: Ide tartozik a sokat emlegetett kvóta. Hogy mi a baj a kvótával? Elsősorban terheket és kockázatot vállalunk. A jobboldali pártok megerősödése szerte az EU tagországaiban azt jelzi hogy máshol se feltétlen kérnek a migránsokból. Továbbá mi fogja megakadályozni hogy a szétosztott migránsok a fogadó országban maradnak? Eleve nehezen lesz megoldható hogy a nagyobb összetartozó rokonságok egy helyre kerüljenek. Mi van ha a rokonság egyik fele Németországban kap menedéket, a másik meg Magyarországon? Persze hogy a magyarországi fél egy idő után megpróbál átszökni.

 

 

Akkor most miről is szavazunk Október 2-án?

Az EU ellenes politika mellett/ellen, vagy éppen az EU-ból való kilépés előkészítéséről szavazunk?

Ez a legnagyobb baromság, és aki elhiszi az a legnagyobb barom. Szó sincs EU ellenes politikáról, szimplán annyi hogy az álláspontunk nem egyezik a többségével. Hosszan tudnám taglalni hogy miért éri meg nekünk az EU-ban maradni, és mér lenne katasztrófa a kilépés, és Orbán se hülye (jónéhányszor ki is fejezte az EU melletti elkötelezettségét).

Orbán vagy a Fidesz ellen/mellett szavazunk?

Nem, erről majd 2018-ban lehet szavazni. Bármennyire is erre építi a kampányát néhány ellenzéki párt.

 

A kormány agresszív (uszító?) kvóta ellenes kampánya ellen/mellett szavazunk?

Nem, bár a távolmaradással vagy érvénytelen szavazással sokak szerint ezt a véleményünket fejezzük ki. Tény hogy a kormány túltolja a kampányt, de ettől függetlenül nem ez a fő kérdés most itt. De ha már itt tartunk gondoljuk ezt át. Valóban gyűlöletkeltésről, kirekesztésről, esetleg rasszizmusról van szó? Távolról sem, bármennyire is el akarják ezt hitetni bal-lib pártok, főleg hogy a plakátok nagy részén az igazság van. A gyűlölködés már jelen van, meg erről amúgy is a szélsőjobbos csoportosulások gondoskodnak, mint az alfahír és hasonlók. A kormány a plakátjait maximum egy erősebb riogatásnak lehet mondani, legalábbis ha azt nézzük hogy a számokban erősen felfelé kerekít. Az egyetlen plakát ami eléggé szúrja a szememet az a "A párizsi merényletet bevándorlók követték el" plakát, ugyanis ez eléggé általánosít. Egyébként erről itt lehet bővebben olvasni:

http://index.hu/belfold/2016/07/20/lehet_hinni_a_kormany_uj_menekultplakatjainak/

A betelepítés megakadályozásáért szavazunk NEM-el?

Nem, 120 ezer menekült kvóta szerinti elosztásáról már született döntés, amiből 1294-et kapunk. Amúgy csak áttételesen beszélhetünk betelepítésről, ugyanis a menedékkérelmek elbírálásának kvóta szerinti elosztásáról van itt szó. Tehát ha az X Magyarországra osztott menekültből egynél se fogjuk jogosnak tartani az oltalmazott státuszt, akkor gyakorlatilag 0 menekült fog itt maradni. Csak hogy a gyakorlatban nem így lesz, bármennyire is meg lettek most szigorítva a feltételek az oltalmazott státuszhoz. Bővebben:

Akkor most mit is ér ha a NEM-ek nyernek?

Elsősorban annyit hogy Magyarország erőteljesebben tudja érvényesíteni az álláspontját a menekültválság kezelésével kapcsolatban (Európán kívüli rendezés), és a jövőbeni döntésekkel kapcsolatban, amik lehetnek további kvóta szerinti elosztások is! Sokkal szilárdabb kijelentés az ha azt mondjuk hogy a magyar nép nem kér a menekültekből, annál hogy a magyar kormány döntése hogy nem kérünk a menekültekből.
Másodsorban példamutatás/ösztönzés a többi ország felé akik nem feltétlen kérnének a menekültekből. Egy sikeres magyar népszavazás után valószínűleg elgondolkoznak hasonló lépésen más országok kormányai is, vagy ahol liberális párt van a kormányon, ott simán bedobhatja az ellenzék.
Továbbá szóba került még az alkotmány módosítás is, ami már lehetséges hogy valóban megakadályozza a (edit: jövőbeni) kvóta szerinti elosztást.

 

UPDATE

Megtörtént a népszavazás, és sikertelen lett. Persze ez a Fideszt nem álíltotta meg, egy szem menekültet se vettünk át azóta elbírálásra. Annak ellenére se, hogy a pert is elvesztettük ezügyben az Európai Bíróságon.
Az itt lévő menekültekkel nem bánunk emberhez méltó módon, még az előírt alapvető emberi jogok is nehezen érvényesülnek (vagy egyszerűen el vannak felejtve). A határőrök verik, és kutyákat uszítanak a menekültekre. De megemlíthetjük Ahmed H. esetét is, akit úgy ítéltek 7 év fegyházra terrorizmus vádjával, hogy így akár bármelyik foci huligánt is lehetne.

Ezen a ponton már megkérdőjeleződik a jogállamiság.

Annó a plakátkampányra még (talán az elfogultságom miatt?) azt mondtam hogy nem uszító. A kampány viszont folytatódott, és mára már egyre durvábban ömlik a fajgyűlölet és az iszlámellenesség a kormány kommunikációjából, és méginkább a kormányközeli médiából.

Ráadásul az egész uszítás és a milliárdokból finanszírozott kampányok mellett már befogadtunk 3555 menekültet, akiknek lakhatási program is indult, és maga a Fidesz is betelepített majdnem 20 ezer embert Afrikából és Ázsiából a kötvénybiznisszel (amin amúgy a haverok gazdagodtak meg leginnkább). És persze az EU-ban is egyetértés van a menekült ügyben. Mondanom sem kell hogy így utólag a kvóta 1294 menekültje eltörpül.

És habár ez önmagában még valóban nem volt tekinthető EU ellenességnek, utólag már rájöttem hogy egy sokkal nagyobb dolog része, amivel együtt jár az EU-tól való eltávolodás (és Oroszországhoz közeledés).

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintembanan.blog.hu/api/trackback/id/tr8411752825

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népszavazol, de mire is? 2016.10.01. 14:56:38

Ezt kihagyta a Kétfarkú Kutya párt a plakátjai közül, pedig ezért vicc a szavazás. Kár 2018 utánra felhatalmazást adni az új kormánynak a migránsok betelepítésére. Ennek meg pláne.  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2016.10.01. 14:41:38

A legegyszerűbb válasz arra a kérdésre hogy miről szavazunk, ha értelmezzük magát a kérdést:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Ennek igenis van EU-ellenes vetülete, hiszen a kérdés egyik pontja az, hogy a magyar parlament felülbírálhatja-e az EU-t (aminek döntshozatalában mi is részt veszünk). Ez pontosan olyan, mintha egy önkormányzat itthon ellenszegülhetne a kormány valamely döntésének úgy, hogy az önkormányzat egyik képviselője tagja a kormánynak is.

A kérdés másik problémás pontja a betelepítés, amiről soha nem volt szó. A menekültellátás nem betelepítés.

A harmadik pont a nem magyar állampolgár. Mindenki szeme előtt nyilván egy illegálisan határátlépő terrorista lepeg, miközben ebbe a körbe beletartozna az is, ha az EU mondjuk egymillió Playboy-nyuszit akarna ideküldeni. Arra talán kevesebben mondanának nemet.

-----

A katonakorú férfi egyébként nem mítosz, az EuroStat adatai alapján a menekültek egy jelentős része valóban ilyen, bár azért képviseltetik magukat bőven a többi korcsoport tagjai is. Ennek nyilván nem az invázió az oka, csak a tényszerűség kedvéért mondtam.
(Egészen konkrétan 2015-ben mintegy 1,3 millió menedékkérő érkezett, ebből majd' 1 millió a férfi, és ebből félmillió a 18-34 közöttiek száma, szóval durván a menedékkérők harmada.)

kmate1357 2016.10.01. 15:55:29

@Életunt Cápa: Van igazság abban amit mondasz, tágabb értelmezésben lehet hogy EU ellenes ha a te logikádat követjük. De akkor EU ellenes az összes olyan dolog is amivel a magyar piacot próbáljuk védeni (és rendre vizsgálja/elkaszálja az EU), mer ugyebár a közös piac nem minden esetben jó a lemaradottabb országoknak. Én most szűkebb értelmezésre gondoltam, konkrétan a szó szerinti ellenességről, esetleges kilépésről.
Valóban nem betelepítés, erről írtam is. De jelenleg ez irreveláns ha azt nézzük hogy itt lesznek, és ha esetleg vége lenne a szíriai konfliktusnak nem hiszem hogy elmennének.
Amúgy mindegy hogy mit telepítenek be, a lényeg hogy szerintem nem jó ha ez EU most itt társadalom mérnökösködésbe kezd, vagy ránk erőlteti a multikultit.
Igen am én is olvastam hiteles forrásokból is a fiatal férfiak arányát, de még így is rengeteg gyerekről és nőről beszélünk. Nem véletlen csúsztattam itt egy kicsit (bár amit láttam az beigazolja), valahogy ellensúlyozni kell azt a gyűlöletkeltést amit egyesek tolnak.
süti beállítások módosítása