Szerintem banán

Ki valójában Soros György?

2018. március 15. 00:40 - kmate1357

untitled3.png

Gazdaságokat romba döntő gonosz spekuláns? A világot jobbá tevő adakozó milliárdos? Magyarország ellensége? Egy szabadkőműves? Egy náci? Maga a sátán? Mindegyik? Vagy egyik se? Végig megyünk az összes körülötte keringő történeten. Spoiler: tényleg van egy fajta Soros-terv, csak éppen teljesen másról szól.

Soros Györgyről megszámlálhatatlan konteó terjeng. Annyian utálták meg az élete során, hogy más a helyében már rég a holdra költözött volna. Nem vitás, tényleg egy erősen vitatott figura. A Fidesznek nem kellett semmilyen új dolgot kitalálnia róla a kampányához, kiválasztották a megfelelő verziót és az egészet készen letöltötték az internetről, csak néhány helyen átírtak pár szót. Hogy a történetből mi igaz? Nem számít, az emberek úgyse néznek utána. Vagy mégis.

Soros György, a náci

george-soros-nazi-collaborator-60-minutes-interview-steve-kroft-933x445.jpg

Soros György 1930-ban született egy zsidó családban. Egy ideig tök jól alakult az élete, de aztán 1944-ben elkezdődött Magyarország náci megszállása. Amikor kezdett egyre rosszabbra fordulni a helyzet, apja amellett döntött hogy szétválasztja a családot. Az akkor 14 éves Gyurit egy barátjánál rejtette el, aki egy kormánytisztviselő volt. Az álcájához hamis papírokat is készített, tehát innentől kezdve egy keresztény család fiaként élt.

A sors fintora, hogy később a mostoha apja egyik feladata (mint valószínűleg akkoriban több kormánytisztviselőnek is), a zsidó vagyonok elkobzása volt. És hát néha a "fiát" is elvitte a munkába. Soros György az interjúiban és a könyveiben is elmondta hogy itt ő csak megfigyelő volt. 14 évesen nem is fogta fel teljesen a helyzetet. (És más ezzel kapcsolatos forrás pedig nem létezik.)

dyo-i-give-you-george-soros-a-ss-in-the-7352723.pngÉs itt kezdődik a legelső konteó. A szavai szándékos kiforgatásával egyesek azt akarják elhitetni, hogy gyerekként! segédkezett a zsidó vagyonok elkobzásában. Sőt, egyesek már odáig mennek hogy Soros György a zsidók deportálásában is részt vett, vagy hogy Hitler alatt szolgát. Manapság amikor az összes argentin bokor alá benéznek az utolsó náci takarítóért is, miért pont Sorost hagynák ki? Ezt egy állítólagos gyerekkori fotóval is bizonygatják, csakhogy a fotón Göring van. A konteó egyetlen támasza egy BBC interjú, amit állítólag Soros el akart tűntetni. Ennek ellenére természetesen tele van vele a YouTube. A vicces az hogy még ez a hírhedt interjú se támasztja alá a nácikkal való együttműködést. Hogy mégis miért akarja bárki is ezt elhitetni róla és egy rossz emberként beállítani? Bőven lehet erre oka nagyon sok embernek, a továbbiakban lesz is szó néhányról.

Soros György, a gonosz spekuláns

theres-a-free-screening-of-the-wolf-of-wall-street-near-goldman-sachs-tomorrow-night.png

Kicsit ugrunk az időben. Soros György elvégezte a londoni gazdasági egyemet, majd Amerikába költözött ahol elkezdett brókerkedni. Ebből jól megszedte magát, és 1969-ben megalapította az első befektetési alapját, meg aztán idővel a többit is. Elkezdett hát nagyban játszani.

Soros György erkölcsiségét többször is megkérdőjelezték a kétes spekulációs ügyletei miatt. De Soros erre mindig is azt válaszolta, hogy a piac így működik, ő csak egy játékos a sok közül. Ha ő nem, akkor megteszi helyette más. Nem titkolja azt se hogy offshore cégeket használ adóelkerülésre. Ugyanakkor mindig is hangsúlyozta a piac szabályozásának szükségességét, hogy a hasonló esetek ne következhessenek be. Habár egyesek szerint ez a kijelentés ellentmondásos, ugyanis így saját maga ellen beszél, mindig is azt mondta hogy nem csak saját maga, hanem az összes szereplő, egyben a versenytársai ellen is.

1988 Franciaország

A Société Générale részvényárfolyamasnip_20171125172745_1.png

Az egyetlen eset aminél elítélték Soros Györgyöt bennfentes kereskedelemért. A főszereplő a Société Générale francia Bank, amit 1981-ben az akkori szocialista kormány államosított. Az azt követő jobb oldali kormány viszont 1987-ben újra privatizálta. A kormányon ezután újra a szocialisták következtek, akik újra államosításba kezdtek. A bank államosításának a terve (valószínűleg politikai kapcsolatai, vagy a bankot vezető Marc Viénot-tól) egy francia üzletemberhez, Georges Pébereau-hoz is eljutott, aki ebből hasznot akart húzni. Azt tervezte hogy megszerzi a bank részvényeinek 35%-át, habár ehhez segítség kellett neki. Tavasszal Soroshoz fordult, aki viszont visszautasította. Soros később mégis bevásárolt a bank részvényeiből, de az árfolyam grafikonon látszik, hogy Soros ezt csak akkor tette, amikor Pébereau folyamatos részvényvásárlása hatása miatt kialakult növekvő árfolyam trend már mindenki számára egyértelmű volt. Továbbá más cégek államosítása alapján valószínűleg sejthető volt a piacon, hogy a Société Générale-ra is újra sor kerül. Ha Soros tényleg visszaélt volna az általa szerzett bennfentes információval, már jóval előbb bevásárolt volna.

Soros többször is fellebbezett az ügyben, ugyanis egyrészt a francia bennfentes kereskedelemről szóló törvények még messze nem voltak akkoriban egyértelműek (nem is ítéltek el előtte senkit miatta), valamint az ügy maga is túl sokáig húzódott el. Soros álláspontja mellett volt több francia és angol jogi szervezet is. A poén az egészben az, hogy az egész ügyet kirobbantó Marc Viénot bankvezér és Georges Pébereau amnesztiát kapott. A vádlottak listáján volt még Pierre Bérégovoy akkori pénzügyminiszter, Samir Traboulsi libanoni üzletember, Jean-Pierre Peyraud magánbank tulajdonos és Jean-Charles Naouri kaszinó tulajdonos, de őket is felmentették. Sejthető hogy Soros itt csak egy bűnbak volt. Az eredeti bírságot 2,9 millió euróban állapították meg, ami a többszöri fellebbezés után 940 ezerre csökkent. Soros vagyona ilyenkor már 14,2 milliárd dollárt tett ki, tehát valószínűleg zsebből kifizethette volna már az eredeti összeget is a nagy felhajtás helyett. Soros valószínűleg a neve tisztázása miatt ment el mégis a végletekig.
http://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20100926-ket-evtizedes-csorbat-koszorulne-ki-soros-gyorgy.html

Az ügy érdekessége hogy kering az interneten egy fotó Sorosról ami állítólag a francia bíróságon készült. A valóság viszont az, hogy a kép 1945-ben készült a nürnbergi tárgyalásokon, Göringről.

soros-nuremberg3.jpg goering_at_nuremberg.jpg

1992 Anglia

letoltes_2.pngA font árfolyama az euróhoz képest

Mi történt itt? Ekkoriban az angolok még csatlakozni akartak az euró övezethez, és hogy a csatlakozás minél jobban sikerüljön, az angol jegybank a fontot felértékelte és mesterségesen próbálta minél tovább magas szinten tartani (hogy aztán a csatlakozáskor a fontért minél több eurót kapjanak). Ezt a törékeny állapotot viszont nem lehetett fenntartani örökké, és ezt Soros György is látta (és a többi spekuláns is). Elkezdett tehát font kölcsönt felvenni, és az így kapott fontot folyamatosan német márkára váltotta. Az így keletkező márka vétellel (long), és folyamatos font eladással (short) már nem tudott az angol jegybank mit kezdeni, és megadta magát. A font bezuhant, és Soros György az erős német márkából fizette vissza az előzőleg felvett, de ekkor már gyenge fontban lévő kölcsöneit. A font bezuhanásáért Soros Györgyöt okolták, holott ő csak egy volt a többi spekuláns közül, és valójában az angol jegybank felelőtlensége teremtett erre lehetőséget. Később az angol jegybankelnököt és több politikust is leváltottak emiatt.
https://forbes.hu/penz/hogyan-gazdagodott-meg-soros-gyorgy/

1997 Thaiföld és Délkelet-Ázsia

350px-asian_financial_crisis_en-2009-05-05.pngHasonlóan az angliai esethez, elsősorban itt is a rossz gazdaságpolitikáról beszélhetünk. A válság legfontosabb okai között van a rögzített és félig rögzített árfolyam az olyan országokban, mint Thaiföld, Indonézia és Dél-Korea. A 80-as években a leértékelő árfolyam politika volt jellemző, hogy az exportot elősegítsék. A 90-es években viszont hogy elejét vegyék az inflációnak és a pénz elértéktelenedésének, felértékelő politikát folytattak. Ez viszont rontotta az export versenyképességét, és növelte az import arányát, méghozzá pont akkor, amikor ezekben az országokban már túltermelés volt. Magyarul elkezdett több pénz kiáramlani ezekből az országokból mint amennyi be, és ez elkezdte lefelé nyomni a devizaárfolyamokat. A belföldi hitelezés gyengén volt ellenőrizve, valamint a magas kamatláb külföldi hitelek felvételére ösztönözte a vállalkozásokat, amik így ki voltak téve a külföldi valuták árfolyam ingadozásainak. A Dél-Koreában a válság jeleit már 1996-ban látni lehetett, ugyanis számos nagyvállalat csődbe ment a hitelekből finanszírozott, de meg nem térülő beruházások miatt. Ez Dél-Koreát különösen érzékenyen érintette, ugyanis a gazdaságuk néhány nagyvállalat csoportra (csebolra) épült.

Ezek a negatív tényezők természetesen felkeltették a spekulánsok, köztük Soros György figyelmét is, és elkezdtek pénzügyi támadásokat (short) intézni ezen országok, főleg Thaiföld ellen. Amikor a támadások elhárítása már túlságosan drága volt, a thaiföldi jegybank elkezdte a bahn árfolyamát lebegtetni, tehát ugyanúgy mint az angolok, mesterségesen magas szinten tartani. Természetesen ez itt se tarthatott örökké, és a bahn árfolyama 1997-ben bezuhant, ami aztán magával rántotta a térség többi országát is. Pénzügyi pánik következett Malajziában, Dél-Koreában, és Indonéziában. Egy évre rá ez globális válsággá alakult, és összeomlott az orosz rubel és a brazil reál is.

Természetesen az országok vezetői ahelyett hogy bevallották volna hogy rossz gazdaságpolitikát folytattak, inkább a spekulánsokra mutogattak. Mahathir Mohammed maláj miniszterelnök például egészen addig ment, hogy Soros Györgyöt a muszlimokat támadó zsidó összeesküvés részének nevezte. 2006-ban viszont egy kuala lumpur-i konferencián kibékültek, és Mahathir elismerte hogy nem Soros idézte elő a válságot.

2008 OTP

letoltes_1.pngAz OTP részvényárfolyama

A magyarok egy része itt utálta meg először Soros Györgyöt. Holott ez az eset nem igazán köthető hozzá. A lényeg hogy a Soros György által alapított, de akkor már nem általa irányított Soros Fund Management LLC egyik brókere - nevezzük most Palinak - olyat lépett, amiről minden kezdő tőzsdéző tudja, hogy ilyenért a felügyelet kapásból megbírságol tiltott piacbefolyásolásért. Elnézve az OTP akkori grafikonját, Pali első lépése talán még logikus volt. Az OTP részvény árfolyama már egy ideje csökkenő trendben volt, ilyenkor minden valamire való bróker shortol. Shortoláskor a bróker lényegében részvényt kér kölcsön az aktuális (magas) árfolyamon, egyből eladja, és később amikor a részvény alacsony árfolyamon van, visszavásárolja, és visszaadja a tulajdonosának, az árfolyam különbözetet pedig bezsebeli. Csak hogy Pali biztosara ment, és 200 ezer darab OTP részvényt kínált fel eladásra egy eléggé alacsony áron, így mesterségesen berántotta az OTP árfolyamát. Na most ez alapján nekem az jön le hogy Pali vagy retardált volt, vagy valamit nagyon benézett. Habár Soros többször is elmondta hogy nem az ő utasítására történt az eset, és az OTP-t amúgy se támadná, sokak fejében mégis az ő neve ragadt meg. Bővebben itt:
http://index.hu/gazdasag/tozsde/2009/03/26/soros_allt_az_otp_oktoberi_megtamadasa_mogott/

20XX Magyarország?

A fentiekből látszik, hogy ahol felelőtlen gazdaságpolitika van, ott előbb utóbb megjelennek a spekulánsok hogy ezt kihasználják. Itthon védve lennénk ezellen? Magyarországon hibátlan gazdaságpolitika lenne? Aligha. Az indexen megjelent erről egy elég tanulságos írás:
http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2017/10/09/miert_soros_nevet_a_vegen/
A cikket elolvasva nekem az az érzésem, hogy elég nagy szerencsénk van hogy a spekulánsok közül az egyik legnagyobb hal, Soros György pont magyar, és nem ártana a saját hazájának.

Soros György, a filantróp jótevő

untitled2.png

Hogy mégis miért jó hogy a néha teljes gazdaságokat romba döntő spekulációs ügyleteken Soros György nyer, és nem más? Az hogy másokkal ellentétben Sorosnak nem csak a saját vagyona gyarapítása a célja, hanem rengeteget tesz a világ jobbá tételéért. Élete során a magyarországi fasizmus gyakorolta rá a legnagyobb hatást, és azóta elkötelezett az alapvető emberi jogok védelme mellett.

***A lista folyamatosan bővül

  • Támogatta az orosz Andrei Sakharov Nobel díjas emberjogi aktivistát.
  • 1970-es évek - Fokvárosban fekete fiatalok egyetemi oktatását finanszírozta.
  • 1977 - Támogatta a csehszlovák 77-es chartát, ami az akkori kommunista rezsim emberjog sértéseit hivatott napvilágra hozni.
  • 1980-1982 - Támogatta a lengyelországi Szolidaritás mozgalmat, aminek célja a dolgozók jogainak védelme volt.
  • 1991 - A Szovjet-Unió összeomlása után Soros támogatásai fontos szerepet játszottak a poszt-szovjet országok demokráciájának kialakulásában.
  • Több mint 100 millió dollárt adományozott oroszországi egyetemeknek a Szovjet-Unió összeomlása után.

1993 - Az Open Society Fundations (Nyílt Társadalom Alapítvány) megalapítása az USA-ban.
Az alapítvány 1993 és 2014 között 

  • 2,9 milliárd dollárt költött emberi jogok védelmére, különösképpen nők, etnikumok, faji és vallási kisebbségek, drog függők, szexmunkások, LGBTQ csoportok jogainak védelmére.
  • 2,1 milliárdot költött oktatásra,
  • 1,6 milliárdot kelet-európai és poszt-szovjet országok demokráciájának fejlesztésére,
  • 737 milliót népegészségügyre mint AIDS, HIV, Tuberkulózis megelőzés, palliatív kezelés, drogprevenció és szexuális oktatás, és betegjogok.
  • 214 milliót romák jogainak védelmére Európában.
  • 1,5 milliárdot az USA-ban a büntetőjog, drog politika, palliatív kezelés, oktatás, bevándorlás, egyenlő jogok és a demokratikus kormányzás reformjának promótálására.

Az alapítvány szárny szervezetei több mint negyven országban találhatóak meg. Kelet-Közép-Európában, a poszt-szovjet országokban, Közép-Eurázsiában, Haitin, Guatemalában, valamint Afrika déli országaiban.

  •  90-es évek közepe - Dollár száz milliókat költött a jugoszláv háború károsultjainak megsegítésére. Védte a nők, LGBTI csoportok, muszlimok, és fogyatékkal élők jogait. Segítette a nemzetközi jog és a terror elleni küzdelem működését. 5-5 millió dollárt adományozott az International Crisis Group-nak és az UNICEF-nek.
  • 2000 után - 75 millió dollárt adományozott afrikai projekteknek (Millenium Promise, Millenium Villages Project), hogy segítsen az extrém szegénységen, fejlessze az oktatást, egészségügyet, energiaellátást, és a gazdaságot az afrikai országokban.
  • 2003 - Soros támogatása nagy mértékben hozzájárult a grúziai Rózsás Forradalomhoz.
  • 2004-től - Soros támogatta az Independent Diplomats civil szervezet tevékenységét. Ők segítettek Koszovó, Észak-Ciprus, Szomália és a nyugat-szaharai Polisario Front képviseletében.
  • 2009 - 50 millió dollárral járult hozzá az Institute  of New Economic Thinking megalapításához. A non-profit szervezet célja hogy újfajta gazdasági gondolkodást vezessen be a 2008-as válság után, és 21. századi gazdasági problémákkal való megbirkózás.
  • 2009 - 100 millió dollárt adományozott a közép- és kelet-európai alapítványainak hogy segítséget nyújtson a gazdasági válság károsultjainak, köztük magyaroknak is.
  • 2016 eleje - 4 millió dollárt adományozott University of Connecticut emberjogi intézményének.
  • 2016 - 500 millió dollárt fektetett a migránsok vállalkozásaiba, ezzel is elősegítve hogy önfenntartók legyenek, és könnyebben integrálódjanak. 
  • 2017. Október - Teljes vagyonának nagy részét, 18 milliárd dollárt adományozott az Open Society Fundation alapítványának.

Soros és a bevándorlás

A náci Németország idején ő is megtapasztalta milyen menekültnek lenni, így kézenfekvő hogy a befogadás pártján áll. Mindig is kiállt a menekültek és bevándorlók alapvető emberi jogai mellett. Ez viszont nem egyenlő a migránsok direkt betelepítésének vagy az illegális bevándorlásnak a támogatásával, mint ahogy azt egyes propagandák el akarják hitetni.

Magyaroroszágon

  • 1984 - 3 millió dollárból megalapította Magyaroroszágon az első USA-n kívüli alapítványát, a Nyílt Társadalom Alapítványt. Így jutott több magyarországi egyetem, könyvtár és civil szervezet fénymásolókhoz. A cél az információ szabad áramlása, köztük a demokratikus eszmék terjesztése, ezzel is gyengítve az akkori rezsimet. Napjainkig több mint 200 millió dollárt költött magyarországi projektekre.
  • 1980-as évek vége - A Soros Alapítvány 11,8 millió forinttal (mai pénzen 231 millió) támogatta a Rajk- és a Bibó-szakkollégiumot, melyekből a Fidesz kinőtt. A Fidesz (mint civil szervezet) később 4 millió forintot (mai pénzen 125 millió) kapott, amiből kiépítette országos hálózatát. Több Fidesz tag is részesült ösztöndíjakban, a tanulmányaik támogatásában. Bővebben:
    https://mno.hu/belfold/rengeteg-penzt-kapott-sorostol-a-fidesz-es-szemelyesen-orban-2394655

Soros ösztöndíjasok, támogatottak: Orbán Viktor, Deutsch Tamás, Kövér László, Németh Zsolt, Szájer József, Schmidt Mária, Kósa Lajos, Fellegi Tamás, Bába Iván, Hörcsik Richárd, Cséfalvay Zoltán, Áder János, Habony Árpád

Soros Alapítványnak dolgozott: Mikola István, Stumpf István, Sólyom László, Jeszenszky Géza, Chikán Attila

  • 90-es évek:
    • A Nyílt Társadalom Alapítvány jelentős összeggel támogatta a magyar iskolák számítógépekkel való felszerelését. 1997-re 901 középiskolában 4975 egyedi független és 12 420 hálózatba kapcsolódott számítógép működött.
    • Ultrahangos diagnosztikai szkennert adományozott több magyarországi kórháznak. Később ez 40 ezer ember szűrését tette lehetővé amikor a hajléktalanok között felütötte a fejét a TBC.
    • A határon túlon támogatta a kultúrát megőrző táncházakat, régészeti kutatásokat, könyvtárfejlesztéseket és népzenei programokat.
    • 1998-ig támogatta a Fideszhez köthető Századvég Politikai Iskolát is.
    • Létrehozta a házi szakápoló szolgálatokat, és a haldoklók ellátását segítő hospice szolgáltatásokat.
  • 1991 - Megalapította Budapesten a CEU-t amire 880 millió dollárt költött. A CEU a térség legnívósabb egyetemévé vált.

A CEU-n tanított Illés Géza, és oda járt Kovács Zoltán kormányszóvivő és Kumin Ferenc New York-i főkonzul. Berzétei Ákos külügyi helyettes államtitkár jelenleg is ott tanul.

  • 1991 - Elindította az iskolatej programot 200 millió forintból. 1996-ig nagyjából 1 milliárd forintot költött a programra.
  • 1997 - Részt vett Sulinet program elindításában és létrehozta az ELTE média központját.
  • 1998 - Az első Orbán-kormány idején újra elindította az iskolatej programot.
  • 2005 - Az Open Society Fundation megalapította a Roma Oktatási Alapot Budapesten. 2008 és 2012 között több mint 60 millió forinttal támogatta a hódmezővásárhelyi roma deszegregációs programot, amit Lázár János legnagyobb dobásaként emlegetnek. A támogatás nélkül a program nem valósulhatott volna meg. A hódmezővásárhelyi modell nemzetközileg követendő példává vált. Az alapítvány napjainkig 15 kelet-európai és dél-szláv országban dolgozott a romák deszegregációján az oktatásban. 
  • 2010 - Orbán Viktor segélyhívására a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány 1 millió dollárral segítette meg a vörösiszap katasztrófa károsultjait. Soros Györgyöt ekkor Orbán Viktor személyesen fogadta a parlamenti szobájában.

17545962_bb4a696da03116bf55c2da2537c02bb6_wm.jpg

  • 2011 - A Nyílt Társadalom Alapítvány támogatta Magyarországot az Európai Roma Stratégia kidolgozásában.
  • 2015-2017 - A Nyílt Társadalom Alapítvány 1,1 millió dollárt költött a menekültek segítésére, egészen pontosan jogvédelemre, jogorvoslatra, és menedékkérőknek nyújtott (amúgy törvényileg előírt) szolgáltatások elérésére.

A lista közel sem teljes. Napjainkig Soros György a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül több ezer projekthez és civil szervezetnek nyújtott támogatást. Támogatott iskolákat, az egészségügyet, kisebbségeket, szegénységben élőket. Magyarország fejlődéséhez nagy mértékben való hozzájárulása ellenére, a jobb oldali pártok sokszor fenyegetésként tekintettek rá a bal-liberális eszmék terjesztése miatt, mint ahogy manapság a Fidesz is.

Soros György, Putyin ellenlábasa

Soros György a vagyonok újra elosztása mellett aktívan tevékenykedik a világpolitikai térképen is, egészen pontosan (sokszor amerikai segítséggel) Putyin ellen dolgozik. Mindketten hatalmas gazdasági és politikai befolyással bírnak, csak míg Soros elkötelezett az alapvető emberi jogok és a haladó eszmék mellett, addig Putyin egy a jogállamiságot és a demokráciát teljesen figyelmen kívül hagyó rezsim vezetője. Oroszországban mára szinte megszokott az ellenzéki politikusok és újságírók koholt vádak általi bebörtönzése, vagy hogy éppen "véletlen" balesetek érik őket. A rendszerszintű korrupciónak évtizedek óta haszonélvezői a Putyin közeli oligarchiák, míg az egész országban hatalmas a szegénység.

240px-vladimir_putin_taking_the_presidential_oath_7_may_2000.jpg

A szavazatok 52,94%-ával megnyerve a 2000-es választásokat , Putyin Oroszország elnöke lett (habár Borisz Jelcin már 99 végén átadta neki a hatalmat). A 2000-es évek elején Putyin egyik leghangosabb kritikusa Mihail Hodorkovszkij volt, a Jukosz olajvállalt tulajdonosa. Hodorkovszkij nyíltan elítélte az oroszországi "irányított demokráciát", amiben a sajtó, a bíróság és a civil társadalom függetlensége csak látszólagos. Ez a kritikus hangnem persze könnyen partnerre lelt Soros György civil szervezeteiben. Putyin ezt nem sokáig tűrte, és 2003-ban le is tartóztatták Hodorkovszkij-t pénzmosás és sikkasztás vádjával, és Soros György oroszországi Nyílt Társadalom alapítványánál is megjelentek a nyomozók. Soros György ezután felfüggesztette az alapítvány működését, és azóta az oroszországi civil szervezeteket csak közvetetten támogatta. 2004-ben Putyint újra megválasztották (71,34%).

Oroszországban ugyanaz az ember egymás után maximum kétszer lehet elnök, így Putyin az első 2 mandátuma után, hogy fenntartsa a demokratikusság látszatát, az alkotmány megváltoztatása helyett 2008-ban átengedte a hatalmat a sokkal demokratikusabb és nyugatbarátabb Medvegyevnek. Soros György kapott is az alkalmon, és a civil szervezeteken keresztül 2010-től elkezdte Putyint gyengíteni és az ellenzéket erősíteni. Rengeteg párt alakult ebben az időben, szinte mint egy nyugati demokratikus országban. Folyamatosan tüntetések szerveződtek Putyin és köre gazdagodása  és a korrupció miatt, a demokráciáért és a szólásszabadságért.

protest.jpg

2012-ben viszont Putyint újra megválasztják elnöknek (63,75%). Az ellenzék csalást gyanít, így újabb tüntetések szerveződnek (amik viszont már csak néhány hétig tartanak). Még abban az évben életbe lép az orosz civiltörvény, ami külföldi ügynököknek bélyegzi meg a külföldről támogatott civil szervezeteket. A törvény 2015-ös  kiegészítésével pedig nem kívánatos szervezetté tudják minősíteni a kormány által nemzetbiztonsági kockázatnak vélt civil szervezeteket, így megbírságolhatják, bebörtönözhetik vagy éppen kiutasíthatják a vezetőiket.

Grúzia

1280px-georgia_high_detail_map.pngA kaukázusi térség mindig is stratégiai fontosságú volt a Szovjetuniónak. 1991-ben a Szovjetunió felbomlása után Grúzia visszaállította az 1921-es alkotmányt, amivel így veszélybe került Abházia, Dél-Oszétia, és Adzsaria autonómiája. A növekvő feszültség (és valószínűleg orosz beavatkozás) végül az 1992-1993-as Abháziai és Dél-Oszétiai háborúhoz vezetett, amiben Oroszország Abháziát és Dél-Osztáziát fegyverekkel és katonákkal is támogatta. A háború elvesztése után Grúzia elvesztette az irányítást ezen területek felett. Adzsariának sikerült háború nélkül megőriznie a függetlenségét.

1995-ben Eduard Shevardnadze-t választották meg elnöknek, aki korábban szovjet külügyminiszter volt. Shevardnadze habár közeledni kezdett az EU-hoz és a NATO-hoz, Abháziát, Dél-Oszétiát és Adzsariát békén hagyta, és Abházia gazdasági blokádját is feloldotta. Az 1990-es évek végére (néhány kisebb súrlódást leszámítva) javultak Grúzia orosz kapcsolatai is, és ezzel együtt energia függősége. Shevardnadze rezsimet épített ki, amit gazdasági inkompetencia, rendszer szintű korrupció, és mély szegénység jellemzett.

georgia_tbilisi_rose_revolution_2003.jpg

A 2000-es évektől civil szervezetek ezrei kezdtek megjelenni, amik finanszírozása részben külföldről történt. A külföldi források között volt (az USA és az EU által támogatott) Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az USAID, és az (Soros György által pénzelt) Open Society Fundation. Habár a tagok száma alacsony volt, sikeresen vonták be a lakosságot a politikába, és hívták fel a figyelmet a gazdasági reformok hiányára, és az alapvető emberi jogokra. Soros György 2002-ben 42 millió dollárt költött Shevardnadze gyengítésére. Miután a 2003-as választásokat Shevardnadze csalással nyerte meg, tüntetések kezdődtek, ami Shevardnadze lemondásához, majd a Soros által is támogatott Miheil Saakasvili 2004-es győzelméhez vezetett. Ez volt a grúziai Rózsás Forradalom.

Saakasvili gazdasági reformokba kezdett, közeledett a NATO-hoz, és elődjével ellentétben nem nézte tétlenül az elvileg Grúziához tartozó területek elszakadását. 2004-ben sikeresen szerezte meg vérontás nélkül (az előtte oroszok által támogatott szeparatista vezetőségű) Adzsaria felett az irányítást. Megpróbálta megakadályozni Dél-Oszétia elszakadását is, viszont növekvő számú (orosz támogatottságú) szeparatista támadások hatására a hadsereget kellett bevetnie a grúz lakosság védelmére. A provokáció hatására hamar elsültek a grúz fegyverek is, és ezt ürügyként használva Oroszország inváziót indított Grúzia ellen dél-oszétiai és abház területeken. Elkezdődött tehát a 2008-as orosz-grúz háború, aminek eredményeként Abházia és Dél-Oszétia máig is tartó orosz megszállás alá került.

Ukrajna

A 2004-es ukrán elnöki választásokat az oroszbarát Viktor Janukovics nyerte meg. Mivel választási csalás és megfélemlítés gyanúja is fennált, hónapokig tartó tüntetések kezdődtek, ami a Narancsos Forradalom néven híresült el. Az aktivistákat az USA államtitkársága, az USAID, valamint az USA és Soros György által támogatott civil szervezetek is finanszírozták. Persze Oroszország se volt tétlen, a médián keresztül próbálták befeketíteni Janukovics fő ellenfelét, a nyugat-barát Viktor Juscsenkót. Juscsenkót egyébként a tüntetések alatt meg is mérgezték, amiben szintén orosz kezet gyanítanak. A bíróság végül érvénytelenítette a választás eredményét, és az új választást Juscsenko nyerte.

Janukovics 2006-ben miniszterelnökként tért vissza a hatalomba, amit 8 hónapig tartó hatalmi harc követett az elnök (Juscsenko) és parlament között. Juscsenko végül feloszlatta a parlamentet, és új választásokat írt ki. Így lett a miniszterelnök a szintén nyugat-barát Julija Timosenko. A 2008-2009-es ukrán (és globális) gazdasági válság újra Janukovics malmára hajtotta a vizet, így megnyerve a 2010-es választásokat végül elnök lett. A nyíltan orosz-barát Juscsenko önkényesen intézkedett, és Timosenkót 2011-ben (az EU szerint politikai indíttatású vádak alapján) börtönbe juttatta. Az ukrán lakosság elégedetlensége folyamatosan nőtt, és utolsó csepp a pohárban (orosz zsarolásra) az EU társulási szerződés felmondása volt 2013-ban (és helyette Oroszországhoz közeledés). Tüntetések szerveződtek, amit nagyban támogattak Soros György civil szervezetei. Janukovics erőszakkal akarta leverni a tüntetést, ami 113 ember halálát okozta. 2014-ben végül Janukovics Oroszországba menekült, Timosenko-t pedig szabadon engedték.

kijev0220_1.jpg

Janukovics sikeres leváltása utáni pár héttel történt egy beszélgetést amin Soros György, Geoffrey Pyatt (amerikai nagykövet), David Meale (a nagykövet gazdasági tanácsadója), Lenny Benardo és Sabine Freizer (Open Society Fundation), Yevhen Bystrytsky és Oleksandr Sushko (International Renaissance Foundation), Ivan Krastev (Centre of Liberal Studies), valamint Deff Barton (USAID) vett részt. A megbeszélés témai voltak:

  • Ukrajnában decentralizációt kell véghez vinni hogy megtörjék a rendszerszintű korrupciót és levigyék a demokráciát a lokális szintre. A túlságosan decentralizált (föderális) modellt viszont el kell kerülni, az ugyanis növelné az orosz befolyást a keleti régiókban.
  • Timosenko nem lehet a következő elnök, ő ugyanis a régi rendszer embere, valamint nincs meg benne a méltóság ami a forradalom jelképe volt.
  • Az eddig támogatott szélsőjobb oldali Pravy Sector-t, akik a tüntetések alatt a keménymagot képezték, el kell tűntetni és le kell fegyverezni, ők ugyanis rossz fényt vetnének az új rendszerre.
  • Az amerikai nagykövetség már most is azonosított orosz ügynököket, ezért egy seregnyi választási megfigyelőre lesz szükség a következő választásokra, elkerülve ezzel az orosz szabotázst.

A beszélgetésre a DCLeaks által kiszivárogtatott iratokból derült fény. Ezekből az iratokból derült fény továbbá Soros információs hadjáratára Oroszország ellen. A fő feladat a gazdaságilag és kulturálisan is szorosan Oroszországhoz kötődő Görögország közvéleményének megváltoztatása az ukrán tüntetések és az új ukrán vezetés megítélésével kapcsolatban. De ezen kívül még orosz ellenes kampányba kezdett más európai országban is, valamint lobbizott Ukrajna gazdasági támogatásáért is az EU-ban, ezzel is visszaszorítva az orosz befolyást.

Az ukrán alkotmányt visszaállították a 2004 és 2010 közötti állapotra. Az új elnök Petro Poroshenko lett, a parlamenti választásokat pedig szintén Poroshenko pártja nyerte. Soros György ezután aktívan részt vett az ukrán gazdaság rendbetételében.

Putyin válasza

Természetesen Putyin se nézte tétlenül hogy a korábbi szövetségesei Oroszország ellen fordulnak. Dezinformációs kampányba kezdett, több országban is megjelent az orosz propaganda, a média minden szintjén. A közösségi médiától kezdve (Facebook, Twitter, stb), több újságon át, néhol a kormány propagandában is. A minta mindenhol ugyanaz:

  • Tények elferdítése, féligazságok, álhírek terjesztése
  • Oroszország (és persze Putyin) jobb színben feltűntetése
  • A kapitalizmus, a liberális nyugat, az EU (vagy az USA), valamint a menekültek elleni uszítás
  • Ezzel a szélsőbal vagy szélsőjobb / nacionalista (esetleg oroszbarát) pártokat erősítése 

És természetesen Soros Györgyöt is elkezdték befeketíteni, így jelentek meg olyan hírek mint:

  • Soros György befolyása miatt támadta meg Grúzia 2008-ban Dél-Oszétiát (holott orosz provokációról volt szó)
  • Soros György destabilizálja Ukrajnát, és neki köszönhető a kelet-ukrajnai polgárháború (persze azért közrejátszottak az "eltévedt" orosz katonák is)
  • Soros György újságírókat fizet az Oroszország ellenes propaganda terjesztéséhez
  • Soros György a civil szervezetein keresztül akar kormányokat megdönteni
  • Soros György a kormányokat / ellenzéki pártokat irányító bábmester
  • Soros György zsebében van az EU
  • Soros György gyerekként a nácikat segítette
  • Soros György a migránsokat akar betelepíteni

Persze a dolog nem áll meg ennyiben, elkezdődött az oroszbarát civil hálózatnak is a kiépülése. Alapítványokon és civil szervezeteken keresztül Oroszország rendszeresen támogat szélsőjobboldali csoportokat Közép- és Kelet-Európában.

  • Aleksandar Vucic szerb elnök 2012-es hatalomra jutása óta gyakran támadták Soros-t azzal, hogy kormány ellenes tüntetéseket vagy az ellenzéket pénzeli, vagy hogy káoszba akarja süllyeszteni Szerbiát. Oroszországgal mindig is jó kapcsolatot ápolt, és ellenezte a szankciókat is a Krím-félsziget annektálása után. 2017 Januárjában egy szélsőjobbos szervezet azt nyilatkozta hogy orosz példára betiltaná az Open Society Fundation-t. Szerbiából származnak továbbá a fegyveresek is, akik puccsot akartak véghez vinni Montenegróban, eltávolítva ezzel a nyugatbarát Milo Dukanovicot.
  • Macedónában az elvileg nyugat barát, gyakorlatilag orosz párti Nikola Gruevski 2016 decemberében küldte rá a hatóságokat 21 Soros által pénzelt civil szervezetre, amik lefoglalták az (amúgy szintén támogatást utaló) USAID-hez köthető iratokat. 2017 januárjában jelent meg a Stop Operation Soros kampány. A minta a szokásos: az ellenzék és a tüntetők Soros-bérencek, Soros be akar avatkozni a politikába. Kiderült továbbá hogy Macedóniából üzemeltetnek 100 db Donald Trumpot segítő álhírgyártó weblapot is.
  • Lengyelországban 2016 végén kezdődött el a civil ellenes kampány. A jelenlegi (amúgy a jogállamiságot folyamatosan lebontó) kormány szerint a civil szféra a korábbi jobb-közép kormány nézeteit képviseli. 2017-ben a lengyelek is megtámadják a Norvég Alapot.
  • Felmerült a gyanú hogy az orosz propaganda a közösségi médiában nagyban közrejátszott a Brexitnél. Nigel Farage, a Brexit párti UKIP néhai vezetője amúgy rendszeresen felszólal Soros ellen.
  • A 2018-as választások közeledtével Svédországban már állami szinten kell harcolni az orosz eredetű álhírekkel.

Update:

  • A szélsőjobbos francia Nemzeti Front 2014-ben 9 millió euró orosz hitelt kapott.

Soros György, az USA tönkretevője

21-goals-of-the-illuminati.jpg

Soros György migránsokat akar betelepíteni!
Soros György a keresztény értékeket akarja lerombolni!
Soros György gonosz terve hogy tönkre tegye az országot!
Soros György a meleg propagandát terjeszti!
Soros György a civil hálózatát használja céljai eléréséhez!
Soros György újságírókat pénzel hogy uszítsák az embereket!


Ismerős? Csak hogy nem Magyarországon vagyunk, és még csak nem is 2017-ben. Az orosz propaganda megjelenése az Egyesül Államokban (ami a 2016-os elnökválasztás alatt csúcsosodott ki) megér egy külön misét. Abban az országban vagyunk ahol az emberek még fogékonyak is erre, ahol legtöbben gondolják hogy az oltások autizmust okoznak, hogy a globális felmelegedés egy humbug, és hogy a föld lapos. Az általános álhír terjesztés és bevándorló gyűlöleten kívűl persze Soros György démonizálása itt is előkerült.

Soros György hazai pályán is aktívan terjeszti a demokratikus eszméket, viszont közvetlen párt kampány támogatás helyett PAC-eknek, Super PAC-eknek, valamint egyéb civil szervezeteknek ad pénzt. A 2003-2004-es választások idején 23,5 millió dollárt adományozott PAC-eknek, aminek célja George Bush megdöntése volt. 2012-ben 1 millió dollárt adott az Obama újraválasztását támogató Super PAC-nek. Hillary Clintont támogató Super PAC-eknek 2014-ben 25 ezer dollárt, 2015-ben 7 millió dollárt, és 2016-ban további 2,5 millió dollárt adott.

PAC, Super PAC

Political Action Committee (politikai akció bizottság?) egy olyan non-profit szervezet, ami különböző kampányokhoz gyűjthet pénzt, és adómentesen működik. PAC-ek megtalálhatóak helyi, állami, és szövetségi szinten is. Kampányolhatnak konkrét jelöltek, politikai pártok, népszavazási kezdeményezések, vagy szimplán valamilyen csoport (akár gazdasági) érdekei mellett (vagy akár ellen is). Habár a PAC-ek és a politikai pártok nem dolgozhatnak direkt össze, a PAC-ek a kampányaikkal indirekt módon segíthetnek politikai pártokat vagy jelölteket.

A konkrét jelöltek mellett/ellen és a Demokrata Párt mellett kampányoló PAC-eken kívül természetesen támogat egyéb PAC-eket és civil szervezeteket:

  • LGBTQ csoportok jogait védő szervezeteket
  • Kisebbségek jogait védő és rasszizmus ellen küzdő szervezeteket
  • Bevándorlást támogató és az illegális bevándorlók jogait védő szervezeteket
  • Baloldali médiát és újságírókat támogató szerveteket
  • Bányászatot, olajkitermelést ellenző, megújuló energiát támogató és környezetvédő szervezeteket
  • Egészségügyhöz és szociális támogatásokhoz való hozzáférés szélesítését támogató szervezeteket
  • Nők egyenjogúságát, abortuszhoz való hozzáférését támogató szervezeteket
  • Alapvető emberi jogokat védő, és a Patriot Act-ot ellenző szervezeteket
  • Az USA külpolitikáját és Izraelt kritizáló csoportokat
  • Kapitalizmust és az USA gazdaságát kritizáló csoportokat
  • Baloldali progresszív eszmék mentén működő iskolákat, vallási szervezeteket
  • Szegénységben élőket támogató, és figyelemfelhívó szervezeteket
  • Baloldali és liberális véleményformáló szervezeteket
  • Republikánusokat kritizáló szervezeteket

A felsorolásból jól látszik, az általa támogatott csoportok homlokegyenest mennek a republikánusokkal. Egy jobboldali konzervatív gondolkodású embernek már a konteók nélkül se lehet szimpatikus. Az republikánus ellenpropaganda (és orosz propaganda) még erre rá tett egy lapáttal. A fenti felsorolásból így lett:

  • Soros a meleg lobbit támogatja
  • Soros a kisebbségeket hergeli
  • Soros migránsokat akar betelepíteni
  • Soros a médián és újságírókon keresztül uszítja az embereket
  • Soros térdre akarja kényszeríteni Amerika gazdaságát
  • Soros tönkre akarja tenni az egészségügyi ellátást
  • Soros szélsőséges feministákat pénzel, és magzatokat öl meg
  • Soros terroristákat támogat
  • Soros Amerika ellensége, és az ellenséges iszlám országok oldalán áll
  • Soros gyerekeket agyát mossa ki, és a keresztény értékeket rombolja le
  • Soros egy kommunista

Ezekből az elemekből aztán tetszőlegesen lehet folyamatábrákat gyártani a gonosz Soros-tervről, amit sokan meg is tettek. Elkezdődött itt is a szavainak szándékos kiforgatása, és a különböző konteók gyártása. Megjegyzendő, hogy itt nem párt szintű hangos Sorosozásról van szó, hanem csak alacsony szinten történő konteó gyártásról, ami főleg az interneten, és esetleg a jobb oldali médiában terjed. Megjelent a "bábmester Soros György" verzió is. Eszerint a háttérből mozgatja a szálakat az egész világban, beleértve a Demokrata Pártot, ezzel is hiteltelenítve azt. És ennek terjesztése nem is akárhogyan történt, hanem az USA egyik legnézettebb TV csatornáján a (republikánus párti) FOX-on keresztül:

Az elnökválasztásba való orosz beavatkozástól hangos a sajtó Trump győzelme óta. Az NSA és a CIA szerint is orosz hackerek próbálták befolyásolni az elnökválasztást, sőt, még a választási rendszerbe is bejutottak. A Facebook elismerte hogy 126 millió emberhez juthatott el az orosz propaganda. A Twitter 677 ezer felhasználót figyelmeztetett hogy orosz propagandával kerülhetett kapcsolatba. Az ügynek jelenleg 13 vádlottja van.

Soros György, Magyarország ellensége

soros_nevet_youtube.jpg

Tehát igenis létezik Soros-terv, csak éppen semmi köze a menekültek betelepítéséhez. Sőt, több újság is megcáfolta már pontról pontra a Soros ellenes nemzeti konzultáció és plakátkampány állításait. Persze ez nem csillapította a propagandát, sőt, a Fidesz berendelt 5000 darabot egy Soros konteó könyvből, aminek az írója előtte ufókról, csillagkapukról, és hasonló összeesküvés elméletekről írt. Habár a kormány kommunikációja szerint Soros milliókat akar betelepíteni Afrikából, az EU pedig a Soros-tervet hajtja végre, közben önmagát leleplezve 3 milliárd forintot költ az EU afrikai migráció okait kezelő programjára. És persze közbe a kormány maga is telepít be rendesen.

Az eddigiekből látszik hogy a Soros-tervnek sokkal inkább van köze az oroszbarát korrupt diktatúrák megdöntéséhez, amiben amúgy gyakran partner az USA, és néha még az EU is. (Vagy éppen fordítva, Soros lenne partner az USA terveiben?) Egyáltalán nem jelent veszélyt Magyarországra, viszont annál inkább a nyíltan oroszbarát Fideszre. Beavatkozás lenne a tevékenysége az ország belügyeibe, esetleg a választásokba? A kérdést inkább úgy érdemes feltenni hogy beavatkozás lenne az alapjogok védelme, a korrupció felderítése, a véleményformálás és az emberek tájékoztatása? Mivel szimplán a szólásszabadsággal való élésről van szó, egyértelműen nem beavatkozás. Egy korrupt autokrácia megdöntéséhez viszont ez is bőven elég, nem véletlen a Fidesz félelme. Az ellenzéki pártok közvetlen támogatására (ami már valós beavatkozás lenne) semmi szükség.

Persze egy diktatúrától még messze vagyunk, viszont lassan de biztosan épül az autokrácia. A fontosabb magyarországi eseményeket a következő posztomban fejtem ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintembanan.blog.hu/api/trackback/id/tr10013345517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása